PUĽS pripravuje benefičný koncert Človek pre človeka

03.11.2010 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) – Poddukelský ľudový umelecký súbor v Prešove (PUĽS) pripravuje benefičný koncert, ktorého výťažok venujú Neziskovej organizácii Človek pre človeka.
Na večernom koncerte s rovnomenným názvom vystúpia 6. novembra členovia súboru spolu s pozvanými hosťami.
\"Táto organizácia sa už niekoľko rokov venuje predovšetkým práci s deťmi, ktorých rodiny sa ocitli v krízových situáciách. Podieľajú sa na nej iba dobrovoľníci a keď nás požiadali o takúto pomoc, neváhali sme a rozhodli sme sa nejakým spôsobom prispieť aj my, \" povedal riaditeľ PUĽS-u Vladimír Marušin. Pripomenul, že začiatkom roka už organizovali benefičný koncert pre onkologické oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, ktorému odovzdali sumu 3330 eur.
Koncert na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského ponúkne divákovi zmes tanca, spevu, hudby a hovoreného slova v podaní členov súboru a ďalších umelcov z Bratislavy. \"Myslím si, že to bude večer, ktorý v Prešove nie je bežný. Bude tam v podstate mix umení od štylizovaného ľudového tanca až po balet, od ľudových spevov až po klasickú áriu opery, \" spresnil Marušin.
Členka rady NO Človek pre človeka Marta Fialková uviedla, že v Prešove pôsobia od roku 2005. Ich hlavným cieľom je pomáhať rodinám a predovšetkým deťom zvládať ťažké životné situácie. Podporujú rodiny v hmotnej núdzi, neúplné rodiny, ale i tie, ktoré musia bojovať s nevyliečiteľnou chorobou jedného alebo viacerých členov.
\"Výťažok z tohto podujatia chceme použiť na viacero aktivít, ktoré organizujeme pre deti počas celého roka. Už pod vianočný stromček im plánujeme venovať darčeky v podobe praktických vecí, ako napríklad oblečenie či pomôcky na vyučovanie, \" povedala Fialková. Dodala, že vo svojej databáze majú okolo 70 detí, pre ktoré organizujú aktivity v rámci mimoškolskej činnosti.
PUĽS-u je profesionálny umelecký súbor, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Dramaturgia sa v prvom rade zameriava na tradície Rusínov žijúcich na východnom Slovensku, ale tiež na folklór ostatných regiónov Slovenska, komponovaného do vyššej scénickej formy.
V tomto roku si súbor pripomína 55. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti pripravujú na 4. decembra výročný koncert, ktorý ponúkne prierez tvorby tohto umeleckého telesa od vzniku až po súčasnosť.
 

Vyberte región

mark